CIONET CONNECT #Public - Terugblik op digitale innovatie: overheidsleiders komen samen in Den Haag voor netwerkborrel en talkshow
De focus van de bijeenkomst lag op het bespreken van de laatste ontwikkelingen en innovaties binnen de overheid. Hoe kunnen we innoveren binnen deze sector en tegelijkertijd onze bestuurders en collega’s meenemen in deze veranderingen?
Ambtelijk vakmanschap
Vakmanschap betekent een continue ontwikkeling naar de toekomst toe. Daarin zie ik drie elementen. Allereerst de omgeving begrijpen en dus breed in de samenleving in gesprek blijven. Daarnaast denk ik dat het van belang is dat je begrijpt waartoe jouw organisatie ten diepste op aarde is, en waar de koers van je organisatie aangepast moet worden aan de veranderende omgeving. Ten derde gaat het dan om je eigen bijdrage daarbinnen. Om te blijven leren en je skills en talenten te blijven verbeteren, zodat je bijdrage naar de toekomst toe relevant blijft.
Beste ambtenaar van Nederland
Wendy Kwaks uit Echt staat al twintig jaar haar mannetje bij de krijgsmacht
lees hier het interview
Verbinden, lef tonen en doorzetten
De wereld is sneller, complexer en onvoorspelbaarder geworden. Dat vraagt om andere vaardigheden van medewerkers en nieuwe vormen van samenwerken, ook bij Defensie. Dat vertelt Wendy Kwaks, programmamanager Transitie bij Defensie. In 2021 werd ze verkozen tot Ambtenaar van het Jaar door netwerkplatform Publiek Denken.
lees hier het interview
Defensie: naar een toekomstbestendige organisatie
Interview met HRcommunity
Twintig jaar geleden verloor Wendy Kwaks haar hart aan Defensie, met 55.000 medewerkers een van de grootste overheidsinstanties van ons land. Vandaag de dag richt ze zich vooral op de vraag hoe de organisatie toekomstbestendig(er) kan. Geen gemakkelijke opgave voor zo’n omvangrijke instantie, die bovendien al jaren met een personeelstekort kampt (zie kader). Maar Kwaks ziet de toekomst positief in, blijkt tijdens een telefonisch interview met HRcommunity.
Overheid van de Toekomst
De term ‘Samen Sterker’ is nog nooit zo belangrijk geweest! Zeker nu in tijden van Covid-19 is het belangrijk om de samenleving weerbaarder te maken door samen te werken.
Wendy Kwaks, programmamanager transitie bij het Ministerie van Defensie staat aan het hoofd van het transitieteam. Het transitieteam zoekt naar slimme oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor publieke organisaties die wendbaar willen werken. De strategie van Wendy: ‘Maak het klein. Door grote thema’s op te delen in kleine uitdagingen met realistische doelen, kun je gemakkelijker bewegen.’
Samen Sterker Ministerie van Defensie
#11 Wendy Kwaks: Whatever IT takes! Total Force in tijden van Covid-19
Ze kreeg borstkanker in 2016 en moest afschakelen. Zo leerde ze dat hard werken niet de oplossing was naar genezing. ‘Door alle patronen in mijn leven aan te kijken en te veranderen, veranderde mijn leven. En toen ik gezond en wel terugkwam, wilde ik niets anders meer dan op een positieve manier het verschil maken’.
In deze podcast gaan we in op de persoonlijke missie van Wendy, en vertelt zij over haar persoonlijke transformatie: van borstkanker, confrontatie met zichzelf en het aankijken van angst, via meditatie naar rust, inzicht in haar passies. Dit intensieve traject bracht een grote, positieve verandering teweeg in haar leven. Die positiviteit wil ze graag verspreiden, door mensen te ondersteunen bij hun eigen persoonlijke ontwikkeling of bij veranderopgaven in de organisatie.
Terug in de organisatie bedacht ze het Transitieteam. Een team met als missie om de deuren van Defensie verder open te zetten, om via samenwerking problemen in de krijgsmacht aan te pakken. Bijvangst van de aanpak is dat Defensie meer en meer een betrouwbare maatschappelijke partner wordt in onze samenleving. Met en door dit team laat Wendy zien dat zij een gedreven mens is, met een enorme drive tot het verbinden van mensen. Het doel is niets minder dan het creëren van een betere wereld, en kansen te vergroten voor een veiliger en veerkrachtig Nederland. Ze zet alles op alles om met haar team het verschil te maken in de defensieorganisatie. Haar credo: ‘hoe harder je werkt en focust op iets, hoe meer de oogkleppen op lijken te gaan. Dat maakt het lastig om echt tot de kern te komen. Zorg voor diversiteit in je team, zet mensen in vanuit hun passie en geef ze vertrouwen. Hierdoor kom je moeitelozer tot oplossingen en kun je als team excelleren’.
Samen Sterker Ministerie van Defensie
#11 Wendy Kwaks: Whatever IT takes! Total Force in tijden van Covid-19
De term ‘Samen Sterker’ is nog nooit zo belangrijk geweest! Zeker nu in tijden van Covid-19 is het belangrijk om de samenleving weerbaarder te maken door samen te werken.
Het Transitieteam adaptieve krijgsmacht zet zich onder de noemer ‘Whatever IT Takes’ in en inventariseert, met ondersteuning van reservisten, in hoog tempo, bij een breed scala aan bedrijven in verschillende sectoren, welke kansen (mensen, middel en manieren) wij samen kunnen benutten om sterker door deze periode heen te komen. Dit zodat de ‘vitale processen‘ in ons land door kunnen blijven gaan.
Hoe dat op dit moment gebeurt en hoe dit tot stand is gekomen vertelt Wendy Kwaks (programma manager transitie) in deze podcast.
Samen Sterker Ministerie van Defensie
#06 Wendy Kwaks: Helder in beeld; de krijgsmacht van de toekomst.
Een podcast waar Wendy Kwaks, programmamanager transitie adaptieve krijgsmacht, vertelt over het fenomeen ‘adaptieve krijgsmacht’.
- Wat is een adaptieve krijgsmacht precies?
- Hoe ziet de toekomst er uit op het gebied van civiel-militaire samenwerking?
- Wat betekent dit voor het zittende personeel?
- Uitbreiding van ons reservisten bestand;
- Wendy haar persoonlijke drive en kracht;
- En nog veel meer belangrijke zaken die ons bedrijf aangaan.
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door:
- Transitieteam Adaptieve krijgsmacht
- BOOST
- Het Europees Sociaal Fonds (ESF) van de Europese Unie en Stichting
- Arbeidsmarkt- en Scholingsfonds Defensie (ESD).
Daarnaast danken wij de Pier Meetings en Events in Scheveningen!
Meer weten?
Ga naar: www.pier.nl
Mail: info@pier.nl