29 oktober 2024

Anti-transformatiehacks

We kennen ze allemaal: de subtiele strategieën en onzichtbare handremmen die organisatieverandering nét dat tikje moeilijker maken. Je zou bijna denken dat er een geheime handleiding bestaat voor mensen die verandering koste wat kost tegen willen gaan:

📖 Hoofdstuk 1: Hoe je verandering zo complex mogelijk kunt maken.
📖 Hoofdstuk 2: Organiseer vergaderingen zonder einde.
📖 Hoofdstuk 3: Leer helder uitleggen waarom iets niet kan.
📖 Hoofdstuk 4: Afleiding creëren: hoe je de nadruk legt op wat je niet wilt.

Als er inderdaad zo’n handleiding bestaat, dan is hij vast en zeker goed verstopt. Maar voor alle veranderaars onder ons: misschien hebben we net genoeg teksten gehoord om ‘m door te hebben.

🔍 Hier zijn 7 makkelijk toepasbare hacks die bijna elke verandering kunnen afremmen. Doe er je voordeel mee als je verandering haat. Ben je minder cynisch en wil je positief bijdragen aan verandering, gebruik ‘m dan om te weten hoe de tegenkrachten werken:

  1. Vergroot de complexiteit: maak een uitgebreide visie met heel veel thema’s die onderling verweven zijn. Raadpleeg zo veel mogelijk mensen bij het opstellen ervan en gebruik moeilijke woorden. Het zal tijd kosten om zo’n ingewikkelde visie uit te werken.
  2. Organiseer bureaucratie: zorg voor werkgroepen, denktanks, thematafels, klankbordgroepen en vergaderingen. Maak ook een uitgebreide roadmap waarin je ‘het hoe’ helder wilt hebben. Het kost bakken vol tijd om iedereen te raadplegen en in te laten stemmen met het veranderplan.
  3. Bouw een nieuw team: altijd goed om op zoek te gaan naar schaarse expertise in de markt. Denk rustig na over de vacaturetekst en houd veel gesprekken met kandidaten. Kost zo maar een half jaar extra tijd. Daarna begin je aan teambuilding. Deze mensen zijn immers nieuw in de organisatie.
  4. Besteed delen van het proces uit: altijd slim wanneer je vertraging wilt inbouwen. Ook handig om anderen de schuld te kunnen geven als het niet geregeld is. Betrek vooral ook verschillende externe partners tegelijk. Dat is super logisch gezien de complexe visie, en het vergt gegarandeerd meer coördinatie.
  5. Zorg voor een verhaal: de leiding zal snel willen weten hoe het ervoor staat. Zorg dus voor een mooi verhaal dat mensen een positief gevoel geeft. Vergroot uit wat er procesmatig allemaal gebeurt en hou wat concrete voorbeelden achter de hand. Ook inspiratie over wat je hebt ontdekt bij andere organisaties, doet het nu goed.
  6. Organiseer een kick-off: geef mensen het idee dat er iets gebeurt. Zorg voor een leuke dag, waar mensen met een goed gevoel weggaan. Committeer de baas, door hem of haar op het podium te zetten, en regel een paar leuke sprekers. Met de organisatie en de nasleep koop je zo vier maanden tijd.
  7. Gebruik het politieke speelveld: verandertrajecten hebben een korte aandachtsspanne. Binnen vier maanden is de organisatie weer op andere dingen gefocust. Doe dus vooral rustig aan. En trouwens, elke paar jaar komt er een nieuw kabinet, met eigen plannen en een nieuwe visie. Ga door naar punt 1.

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Pakjesavond

Pakjesavond

Kinderen zijn meesters in het geloven wat ze wíllen geloven. Ze zetten hun schoen voor de openhaard, stoppen ze er een wortel in voor het paard van...

Hattrick 2024!

Hattrick 2024!

Ik had nog nooit een boek geschreven. Maar het leek me zo leuk en ik wilde het heel graag. Mensen vroegen me of ik het wel kon toen ik besloot het te...

Boeklancering Transformatiekracht

Boeklancering Transformatiekracht

Wat een leuk feestje! De lancering van mijn eerste boek, samen met mijn vrienden, familie en (oud-)collega's in 's Hertogenbosch. Het eerste exemplaar was...