Het leuke van eigen baas zijn, is dat je eigenwijs mag zijn als je er zin in hebt. Ik heb daar vaak zin in. Ik doe de dingen graag op mijn manier, ontdek graag zelf wat werkt en niet en vind het (inmiddels) leuk om te leren. Ik ontvang overigens best graag tips en hulp, maar ik bepaal graag zelf of ik er naar luister. Als iets daardoor mislukt, dan accepteer ik dat.
Zo heb ik de tip om een duidelijke bedrijfsnaam te kiezen, duidelijk genegeerd. Mijn bedrijf heet TINK Consultancy. Ik moet er altijd bij zeggen dat TINK zonder ‘h’ is. Niet heel handig, te laat om het aan te passen
Ook de tip om een duidelijke niche te hebben, heb ik genegeerd. Ik schrijf, spreek, adviseer, geef workshops en maak podcasts over transformatiekracht. Wat doe je precies? Tja, wat hoop je dat ik doe, dan kan ik het leren.
Het thema waarmee ik me bezighoud, is groot. Het is niet in één oogopslag helder wat ik bedoel. Voor mij gaat het over het helpen van mensen en organisaties met een missie, op weg naar meer impact. De onderliggende patronen zijn hetzelfde. Eer ik dat heb toegelicht, is menig vraagsteller vertrokken.
Op welk type klanten ik me moet richten, weet ik ook niet. Gezien mijn achtergrond dacht ik aan de publieke sector, maar ik heb inmiddels ook opdrachten voor de creatieve sector, de veiligheidssector, de zorgsector, de consultancy sector en zelfs de spirituele sector. En voor individuen die mijn hulp of schrijfkunsten inroepen om meer impact te maken.
Volgens alle tips die ik kreeg en de theorieboekjes die ik las, zou deze aanpak weinig succesvol moeten zijn. En toch loopt het. Daarom blijf ik eigenwijs. Ik sta mezelf toe om te leren en om me te verwonderen. Ik ben comfortabel met ‘het ondertussen’, de fase waarin het oude is verdwenen maar het nieuwe nog niet kraakhelder is. Ik zit boordevol energie omdat ik zelf kan bepalen wat ik doe en omdat ik mijn creativiteit kwijt kan. Mensen zien dat, en komen op het net. Meer kan ik niet wensen. Of jawel, dat ik ondertussen een paar van hen help en inspireer, natuurlijk. Dat is de kers op de taart.